Disse tærter blev lavet i forbindelse med folketingsvalget og agerede valgkage – Så ingen valgflæsk her hjemme. Tærterne skulle være grønne for håbet om et grønnere Danmark, uanset hvem der så end kom til at stå i spidsen for det – Jeg synes i hvert fald, at det er på tide vi gør op med den klimasvineri vi har gang i, og stopper med at agere som om, at vi har en planet B at tage til, når vores egen Jord er færdig for ressourcer og ubeboelig for os. Nå, nok om mine klimadrømme og tilbage til disse små lækre limetærter.

Tærterne består af en lække smørsprød mørdej – I dette tilfælde bagt lige til en mørke side, da jeg foretrækker den sådan. I Tærtebundene ligger der en syrlig limecurd lavet på store grønne lækre limes. Det tog mig en evighed at presse og rive alle limesne, så hvis du er lidt i tidsnød er disse tærter nok ikke lige den bedste løsning – Ej heller, hvis du er lidt utålmodig eller har en neglerod eller to, Av!
Ovenpå limetærterne er der sprøjtet lidt marengs ud, som komplimentere den syrlige curd rigtig fint. Jeg satte simpelthen bare sprøjteposen med marengs på bordet, da de skulle serveres, så folk selv kunne komme al den ekstra marengs spå, som de nu ønskede – Min mor fx er ikke ret meget til syrlige ting og skulle bruge en del ekstra marengs, hvor min far kun tog et lille lag. Desuden brugte vi en lille håndbrænder til lige at brænde det yderste af marengsen, det giver lidt ekstra god smag.

Jeg håber, at I vil få lyst til at lave disse små limetærter, for de er dælme gode!

Mørdej

Ingredienser

250 gram hvedemel 
165 gram koldt smør E
Et medium æg 
3 spsk. flormelis 
Et nip salt

Fremgangsmåde

I en foodprocessor blendes mel, flormelis, smør og salt sammen, indtil det samler sig i ’krummer’. Kom ægget i blandningen og kør lidt med blenderen, indtil dejen begynder at samle sig og kun lige hænger sammen. 
Pak dejen ind i film og læg den i køleskabet i 45-60 minutter. 
Hvis man ikke ejer en foodprocessor, kan man også sagtens røre dejen sammen i hånden, der skal man bare arbejde hurtigt, for smøren må ikke nå at blive varm og smelte.

Efter dejen har hvilet rulles den ud på et meldækket bord. Fordel dejen ud små smurte tærteforme – Jeg havde til 7 tærter af 8-9 cm i diameter. Prik huller i tærtebunden og stil dem tilbage på køl i 15 minutter. 
Bag tærterne i cirka 25 minutter ved 200 grader varmluft, eller indtil de er gyldne og sprøde – Jeg kan godt lide en lidt mørk mørdej og har derfor bagt mine lidt længere. 
Stil tærterne til afkøling og gå så i gang med lime curden.

Limecurd

Ingredienser

2 blad husblas 
400 g sukker 
skal og saft af 12 økologiske limes 
4 store æg 
120 g stuetempereret smør

Fremgangsmåde

Start med at lægge husblas i blød i rigeligt med koldt vand. 
Pres og riv limes – Ja, det tager monster lang tid, og ja, det er træls, men det er det hele værd! 
I en varmes limesaft og -skal, sukker og æg langsomt op, mens der røres/piskes med et piskeris. Blandingen skal under langsom opvarmning nå op på 80-85 grader. Tag herefter gryden af varmen. Vrid husblassen fri for vand og rør først den og dernæst smøren i curden. Stavblend og sigt derefter cremen. Stil den på køl til den er kølet af og har sat sig bare en smule.

Når curden er kølet af, fordeles den ud i de små tærtebunde. Stil dem på køl igen og lad curden sætte sig i et par timer, gerne natten over.

Marengs og afpyntning

Ingredienser

3 æggehvider
150 g sukker

Groft hakkede pistacienødder
Små mynteblade

Håndbrænder

Fremgangsmåde

I en skål piskes æggehviderne til skum. Tilsæt sukker og pisk videre indtil du opnår en stiv marengs, som ikke er sukkergrynet mellem fingerne.
Kom marengsen i en sprøjtepose med en lille tyl. Sprøjt tutter ud på limecurden efter den ønskede mængde marengs – Curden er sur, så jeg anbefaler en masse marengs på toppen, selvom jeg på billederne kun har sprøjtet en smule på. Vi tilføjede selv ekstra marengs efter behov, da vi spiste dem.

Pynt marengsen af med lidt hakkede pistacienødder og lidt mynte. Når tærterne serveres brændes marengsen forsigtigt med en håndbrænder – Bare rolig, hvis man er forsigtig, går der ikke ild i myntebladene ;-)

God fornøjelse

Skriv et svar