Det er juni og den første rabarbersæson på året løber på sit sidste vers. Men I skal da ikke snydes for sopskriften på disse lækre rabarberstykker med mandler. De består af en sprød mandel bund, en lidt grov frangipane og dejlig sommerligt syrlige rabarbere. Den søde frangpine komplimenterer de syrlige rabarbere noget så skønt.
Det var meningen, at kagen skulle have en flot symmetrisk dækket top af rabarber, men af en eller anden grund kunne jeg bare ikke få det til at fungere – Om det så var sommervarmen(Jeg anbefaler for resten ikke at bage i 28°, det bliver godt nok varmt), eller om jeg ikke har fået luret den rigtige teknik, det ved jeg simpelthen ikke. Men selvom kagen ikke fik det ønskede udtryk, synes jeg nu alligevel, at den blev meget fin at kigge på – Og vigtigst af alt, så smagte den noget så skønt!

Siden jeg var helt lille, er min familie og jeg kommet i min farmor og farfars sommerhus, hvor der bag en lille hytte vokser list rabarber. Min farfar brugte dem til at lave kompot, som han serverede til kød og salte retter. Senere brugte min mor dem til at lave en rabarbercrumble med marcipan. Jeg brød mig som barn ikke rigtig om varme frugter eller grøntsager og ej heller rabarber, men efter jeg er blevet voksen, er jeg faldet totalt for rabarben – Mest fordi det minder mig om sommerhuset, som vi stadig kommer i hver sommer, bare uden farmor og farfar nu Relateret billede
Så da mine forældre var i sommerhus hen over pinsen, spurgte jeg om de kunne tage nogle rabarber med hjem til Sjælland.
De rabarber endte ud i disse rabarberstykker inspireret af Rachel fra Bakeritas hindbær og rabarber barer, som kan findes her, og nogle kærnemælkshorn med rabarber og marcipan(Opskrift kommer senere).

Jeg fik skåret 12 store stykker, men der kan sagtens skæres flere fine stykker, hvis det skal række til en lidt større forsamling.

Mandelbund

Ingredienser

200 g mandler
4 spsk. hvedemel
4 spsk. sukker
60 g smør

Fremgangsmåde

Kom mandlerne i en foodprocessor og blend indtil det er blevet til forholdvist fint mel. Tilsæt de resterende ingredienser, og blend indtil det er en samlet masse – En meget prorøs og smuldrende masse, men en samlet masse.
Kom mandelblandningen i en kageform(Jeg brugte en på 22x31cm) med bagepapir, og fordel blandingen jævnt ud i formen. Stil det i køleskabet, og gå så i gang med frangipanen.

Grov frangipane

Ingredienser

220 g mandler
1/2 tsk. salt
140 g sukker
140 g smør
2 æg
2 tsk. vaniljesukker

Fremgangsmåde

Start med at tænde ovnen på 175 grader varmluft.
I en foodprocessor blendes mandler, salt og sukker indtil mandlerne er blendet til groft mel. Skær smøren i små firkanter og tilsæt det sammen med æggene. Blend igen indtil det hele er samlet.
Tag kageformen ud af køleskabet og fordel frangipanen ud på bunden – Vær opmærksom på at bunden er meget proøs. Jeg kom min frangipane i en sprøjtepose og sprøjtede baner ud på bunden, som jeg forsigtigt smurte ud på bunden. Hvis man roder for meget rundt med det, samles frangipanen med hver gang, men flytter rundt me fyldet, så være påpasselig. Stil igen kagen i køleskabet, og gå så i gang med at rense rabarberne.

Rabarbertop

Ingredienser

500 g rabarber

Fremgangsmåde

Rens rabarberne grundigt for jord og skidt. Skær dem ud i nogenlunde lige store stykker på 1.5-2 cm – Jo mere præcis du er, jo pænere bliver resultatet. Når alle rabarberne er skåret i stykker, skæres de lodret igennem på den brede led(Hvis det ikke giver meningen findes der et uddybende billede her).

Tag kagen ud af køleskabet og læg rabarberne tæt pakket oven på, med den samme flade op ad. Jeg forsøgte at lave et pænt og symmetrisk mønster, men det lykkedes ikke rigtig, og til sidst satte jeg bare rabarberne på, som jeg nu lige synes.
Kom kagen i ovnen i ca. 40 minutter, eller indtil en gaffel kan stikkes i og trækkes ren op.
Lad kagen køle i formen, skær stykkerne ud og servér.

Skriv et svar