Brownie med peanutbuttermousse og saltet peanutknas

Hvis du er lidt kalorieforskrækket og foretrækker en let kage, så er denne brownie med peanutbuttermousse og peanutknas nok ikke noget for dig. Det er en tung og syndig kage, som man bestemt ikke skal have et stort stykke af, før det bliver for meget. Til gengæld er den fyldt med dejlig smag af lækker chokoladebrownie med ganache, søde og saltede peanuts og en blød og lækker peanutbuttermousse, som gør underværker for kagen.

I forbindelse med at bygge denne hjemmeside op, har jeg fået stor hjælp af mine far, der nærmest ud af det blå satte en server op til mig, stak mig computeren og sagde: Værsgo’. Og der gik heller ikke mere end et par dage, før han havde købt domænet Furlandkager.dk, fik sat det op med serveren og senere også bøvlede med at få et sikkerhedscertifikat på hjemmesiden. Uden ham havde jeg simpelthen ikke haft mulighed for at dele mine opskrifter her – Så det er jeg dybt taknemlig for.
Så da min far kom og spurgte, om jeg ville lave en kage til ham og hans kollegaer, sagde jeg selvfølgelig ja! Jeg endte med at lave to kager til ham, hvor denne var den ene, og som modspil til den her meget chokoladetunge kage, havde jeg lavet en blondie med citronmousse, som kan findes her.

Kagen er inspireret fra værker af Julie fra The Food Factory, som I kan tjekke ud her. Hun er enormt dygtig og har mange lækre kager og meget andet liggende på hendes hjemmeside. Jeg havde aldrig selv tænkt på at lave en peanutbuttermousse, men efter at have prøvet Julie opskrift på peanutbuttermousse, skal jeg helt sikkert til at eksperimentere noget mere med peanutbutter.

Jeg havde lige fået ny form, da jeg skulle til at lave denne kage, og den skulle selvfølgelig testes af(Formen finder du her). Desværre lod jeg min glace stå og blive lidt for kold, så det flotte mønster fra formen kom desværre ikke rigtig til udtryk.
Hvis du ikke ligger inde med en lignende form kan kagen også sagtens laves med en normal springform, så skal den bare ikke skæres ud undervejs, og instruktionerne til at fylde den ringformede form, skal bare ignoreres :)
Derudover kræver kagen ikke noget udover det sædvandlige udstyr at fremstille – gryder, elpisker osv. Til glacen skal der bruges et termometer, men hvis du har lavet glace mange gange før, ved du sikkert, hvornår temperaturen er rigtig, ud fra konsistensen på glacen.

Brownie

Ingredienser

100 g mørk chokolade
100 g smør
125 g sukker
3 små æg
1 spsk. mel

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 18 grader varmluft.
Hak chokoladen groft og stil den til side et par minutter. I mens smeltes smørret over et vandbad. Når al smørret er smeltet tilsættes det hakkede chokolade og der røres rundt indtil al chokoladen er smeltet og massen er ensformig.
Tag blandingen af vandbadet og rør sukkeret i. Med en gaffel piskes æggene hurtigt sammen, før de røres lidt af gangen i chokoladeblandingen. Tilsæt til sidst melet og hæld så det hele i en smurt springform på 20 cm.
Stil kagedejen i ovnen i cirka 25 minutter.
Lad kagen køle i formen i køleskabet indtil den er helt afkølet.

Chokoladeganache

Ingredienser

150 g mælkechokolade
75 ml piskefløde
En smule salt

Fremgangsmåde

Hak chokoladen og hæld det i en skål, der kan tåle lidt varme. Stil chokoladen til side.
I en gryde varmes fløden op til lige under kogepunktet, hvorefter det hældes over chokoladen. Sørg for at al chokoladen er dækket af fløde og lad det så stå i 3 minutter, før det røres sammen startende fra midten.
Hæld chokoladeganachen på browniebunden og stil det på køl igen.

Hvis kagen ønskes lavet i en ring, som jeg gjorde, skal den miderste del af kagen skæres ud, når kagen er helt afkølet. Mål den inderste diameter på din form og skær kagen til, så den kan være der. Stil kagen tilbage på køl.

Karameliserede peanuts

Ingredienser

200 g saltede peanuts
180 g sukker

Fremgangsmåde

Smelt sukkeret på en pande ved lav varme, indtil al sukkeret er smeltet og karamellen har en gyldenbrun farve.
Vend peanutsene i karamellen og hæld så de karamelliserede peanuts ud på et stykke bagepapir og lad det køle af. Gå i gang med peanutbuttermoussen, i mens de køler af.

Peanutbuttermousse

Ingredienser

3 blade husblas
300 g mælkechokolade
150 g creamy peanutbutter
3 æggeblommer
4.5 dl piskefløde

Fremgangsmåde

Start med at lægge husblassen i blød i rigeligt med koldt vand.
Chokoladen smeltet over et vandbad ved svag varme. Når al chokoladen er smeltet tilsættes peanutbutteren lidt af gangen under konstant omrøring. Når massen er ensartet og uden klumper, tages den af varmen.
Rør æggeblommerne i chokoladenblandingen – Det giver en sjov struktur, der  minder om skilt chokolade, men det skal se sådan ud.
I en gryde varmes 1/3 af fløden op til lige under kogpunktet. Vrid fri for vand husblassen og rør den i den varme fløde.
Fløden røres i chokoladebladningen lidt af gangen – Jeg foretrækker at røre det sammen fra midten af, indtil det bliver til en flot blank ganache.
Pisk det resterende fløde til let skum og vend det i ganachen lidt af gangen.

Alt efter hvilken form du har valgt at bruge til kagen, skal du følgende en af de to nedenstående fremgangsmåder:
Kagen laves i en normal springform: Hak de karamelliserede peanuts groft og fordel en passende mængde ud på kagen – Husk at gem nogle til afpyntning. Oven på peanutsene fordels moussen, og kagen stilles på frys indtil den er frossen, mindst 6 timer.
Kagen laves i en ringform: Hæld 2/3 af moussen i formen og drys derefter nogle af de karamelliserede peanuts oven på moussen. Tag den ringformede kage ud af køleskabet og placer den i formen, så ganachen ligger mod peanutsene(kagen har altså bunden i vejret). Fordel resten af moussen rundt om kagen, så hele formen er fyldt. Stil kagen på frys i mindst 6 timer, eller indtil den er bundfrossen, før glacen påbegyndes.

Mørk chokoladeglace

Ingredienser

6 blade husblas
150 g sukker
100 g glukose
88 g vand
100 g kondenseret mælk
150 g mørk chokolade

Fremgangsmåde

Læg husblassen i blød i rigeligt med koldt vand.
Giv sukker, glukosesirup og vand et opkog, indtil al sukkeret er opløst. Vrid husblassen og rør det i sammen med det kondenserede mælk. Stil det til side et øjeblik og hak chokoladen i mens, Kom den hakkede chokolade op i et højt måleglas, og hæld sukkerblandningen over. Med en stavblender, der sænkes skævt ned i væsken -for at undgå luftbobler, blendes det hele sammen. Husk at holde stavblenderen stille uden at køre den op og ned, så der ikke kommer unødige luftbobler. Når det hele er blendet sammen tages stavblenderen op. Hvis der ligger luftbobler på toppen af glacen, fjernes de med det samme med en dejskraber.
Lad glacen stå og køle indtil den når 32-35 grader.
Tag kagen ud af fryseren og befri den fra formen.
Placer kagen på en rist med forholsvist store mellemrum og hæld så glacen på – Husk at sørge for, at hele kagen er dækket! Det er ikke sikkert, at al glacen bliver brugt, men personligt synes jeg, at det er bedre at have lidt i overskud, end lidt i underskud.
Lad kagen stå på risten i et par minutter, før den flyttes over på det ønskede serveringsfad.

Afpyntning

Ingredienser

Karamelliserede peanuts
Mynte

Fremgangsmåde

Jeg pyntede kagen ret simpelt af med nogle af de resterende karamelliserede peanuts og mynte, som jeg bare fordelte lidt tilfældigt rundt på kagen.

Skriv et svar