Der har de sidste par måneder kørt den australske udgave af Masterchef på TLC, og i søndags kulminerede det hele så i finalen. Og man kan da ikke se Masterchef finale ud selv også at få god mad. Så fik fik oksemørbrad med fondant kartofler og grønt til hovedret, og jeg havde så lavet kage til dessert. 
Det var egentlig meningen, at kagen skulle have været glacet i rød, orange og sort, og der skulle have ligget et masterchef logo i hvid chokolade med guldglimmer, på toppen. Men jeg tog fejl af de pastafarver jeg havde, og glacen endte med at blive mere lilla/lyserød, end orange/rød. Nå, men så måtte planen ændres, og den blev i stedet pyntet med friske brombær og nogle marengskys, jeg havde liggende – Jeg laver altid en stor potion, når jeg endelig laver, så jeg har rigeligt at pynte med det næste stykke tid. Desuden havde jeg også nogle koral tuiles liggende, som også kom på, og til sidst blv den toppet med lidt mynte. Og selvom det ikke var den originale idé, så er jeg ganske tilfreds med, hvordan den kom til at se ud. Nå ja, og så smagte den også skønt!

Brombær financier

Ingredienser

90 g smør
150 g flormelis
60 g mel
50 g mangelmel
160 g æggehvide – stuetemperatur
50 g brombærpuré
¼ tsk salt
Mørk rød pastafarve

Fremgangsmåde

Start med at tænde ovnen på 160 grader varmluft. 
Smelt smøren i en gryde og stil det til side for at køle af. 
I en skål sigtes flormelis, mandelmel og mel og blandes sammen. Tilsæt salt, brombærpuré og rød pastafarve og pisk det hele sammen med et piskeris. Pisk smøren ud, og sørg for at al ting er bladet godt sammen. Æggehviderne piskes stive i en skål for sig og vendes så i dejen. 
Smør en springform og kom blandingen i den. Sæt kagen i ovnen og bag den i 15 minutter. Tag den ud og lad den køle af et stykke tid, før den sættes i fryseren.

 

Chokoladeganche med ristede mandler

Ingredienser

115 g mandler
1 dl piskefløde
15 g smør
1 spsk sukker
113 g mørkchokolade

Fremgangsmåde

Smut mandlerne og rist dem af på en tør varm pande. Når de er kølet af hakkes de groft.
Kom sukker, smør og fløde i en gryde og det bringes langsomt til kogepunktet – Husk at røre regelmæssigt. Når det når kogepunktet hældes det over den hakkede chokolade. Sørg for at al chokoladen er dækket og lad det så stå i 3 minutter. Efter de 3 minutter rører det forsigtigt sammen, startende fra midten, indtil det bliver samlet og glat. Tilsæt de hakkede mandler og bland det forsigtigt rundt. Lad det køle en smule og hæld det så over brombærbunden. Stil kagen tilbage på frys.

Chokolademousse

Ingredienser

1 blad husblas
100 g mælkechokolade
1 æggeblomme
1.5 dl piskefløde
Lidt salt

 

Fremgangsmåde

Læg husblas til udblødning i rigeligt med koldt vand i mindst 10 minutter. 
Hak chokoladen groft og smelt den så i et vandbad. Når chokoladen er smeltet, tages den af vandbadet og æggeblommen rører i. hæld 1/3 af fløden i en gryde og varm den op til kogepunktet. Tag så gryden af varmen og tilsæt det udblødte husblas – Rør godt rundt og vær sikker på, at al husblas er opløst. 
Hæld lidt af den opvarmede fløde i chokoladeblandingen og rør det rundt fra midten af. Fortsæt til al den opvarmede fløde er tilsat og chokolademassen samler sig og bliver flot og blank. Tilsæt salt efter smag.
Pisk det resterende fløde og vend det i chokolademassen. 
Fordel chokolademoussen oven på mandel ganachen, og stil atter kagen på frys.

Brombærmousse

Ingredienser

2,5 blad husblas
250 gram brombær
2.5 spsk sukker
1 økocitron, saft og skal herfra
2.5 dl fløde

Fremgangsmåde

Udblød husblas i rigeligt med koldt vand i minimum 10 minutter.
I en gryde bringes brombær, sukker og citron – både saft og skal – i kog, Lad det simre i cirka 10 minutter. Med en stavblender blendes bærmassen, som derefter kommes igennem en si, for at komme af med kernerne. Rør husblas i bærblandingen – sørg for at det er helt opløst! – og lad det derefter stå, til det er fingervarmt.
Pisk fløden til en let skum og vend den sammen med bærmassen. 

Tag kagen ud af fryseren og befri den fra springformen. ‘For’ en kagering 2-3 cm større end kagen med film/vitawrap, så bunden er lukket til, og sæt yderligere kageplast rundt i kanten – Det giver et skarpere udtryk i sidste ende. Sæt kagen med ganache og chokolademousse i midten af kageringen, og hæld brombærmoussen over. Sørg for at være grundig i kanterne mellem kage og kagering, så der ikke kommer hulrum i kagen. 
Stil kagen på frys og lad den gerne stå der natten over. Den skal være bundfrossen, når den skal glaseres.

Glace

Ingredienser

6 blade husblas
150 g sukker
100 g glukose
88 g vand
100 g kondenseret mælk
75 g hvid chokolade
75 g mørk chokolade
Sort pastafarve
Bordeaux pastafarve
Hvid pastafarve

Fremgangsmåde

Der skal laves to slags glace, men det er vigtigt, at de når samme temperatur på samme tid, da de skal blandes sammen. 

Start med at lægge husblas i blød i rigeligt koldt vand i minimum 20 minutter.
I en gryde varmes sukker, glukosesirup og vand indtil det næsten  når kogepunktet. Gryden tages af varmen og husblas afdryppes og røres i sammen med det kondenserede mælk. Stil blandingen til side og hak chokoladen. Kom den hvide chokolade i et målebæger og den mørke chokolade i et andet målebæger.
Hæld halvdelen af sukkerblandingen over den hvide chokolade og den anden halvdel over den mørke chokolade. Sørg for at det bliver så præcist som muligt, vej det eventuelt af.
I målebægeret med en hvide chokolade tilsættes der bordeaux pasta farve, og i det med den mørke chokolade, tilsættes der sort pastafarve.

Sænk en stavblender skråt ned i blandingen med hvid chokolade og blend det forsigtigt sammen – sørg for at holde stavblenderen ned under overfladen hele tiden, ellers kommer der bobler i! 
Bagefter blendes den mørke chokolade blanding på samme måde.

Lad nu glacen stå, til den når 32-35 grader. Når den har den rette temperatur hældes den bordeaux glace forsigtigt over i målebægeret til en sorte glace. Tag den hvide pastafarve og dryp nogle slatter ned i overfladen på de to glacer. Tag kagen ud af fryseren og hæld glacen over – Husk at sørge for, at hele kagen er dækket. Det er ikke sikkert, der er behov for at bruge al glacen, men hellere have lidt i overskud, end lidt i underskud.

Afpyntning

Ingredienser

Friske brombær
Marengskys
Koral tuiles
Mynte

Fremgangsmåde

Start med at skære nogle brombær i halve, og læg i en cirkel langs kagens kant både hele og halve brombær. PLacer nogle marengskys i forskellige størrelser ved brombærerene. Klip nogle koral tuiles i stykker og sæt dem lidt tilfældigt ned mellem brombær og marengskys. Læg til sidst lidt mynte ind over bærerne.

Server kagen kort efter, den er blevet pyntet.

Skriv et svar