Hvis man på den ene eller den anden måde har båret sig ad med at blive træt af fastelavnsboller – selvom jeg tror, at det er umuligt – eller man bare lige leder efter et alternativt til fastelavnsbollen, så er disse fastelavnstræstammer et godt bud. De tager et stykke tid at lave og det er noget rigtigt pilarbejde, men resultatet er det hele værd. Eventuelt kan børnene jo sættes til at pynte dem – Hvis man altså har børn… 

Jeg har brugt den dovne version af en træstammedejopskrift, og købt kage til at bruge. Det er simpelthen så sjældent, at jeg står med kagerester, som ville kunne bruges til sådan noget her. Men jeg synes de smagte himmelsk, selvom alt i dem ikke var hjemmebagt.

Der blev 20 træstammer, så der er nok til en lille skoleklasse, et lille kontor, eller bare 20 til dig selv, det bestemmer man jo heldigvis selv.

Træstammedejen

Ingredienser

800 g kage (Jeg brugte to mazaerintærter og en hindbærroulade fra netto)
2 spsk kakaopulver
1 spsk hindbærsyltetøj
4 tsk romessens

Fremgangsmåde

Kom kagerne i en røremaskine og lad den køre i et par minutter, indtil kagerne er blevet til en samlet masse. Tilsæt kakaopulver, hindbærsyltetøj og romessens og lad igen dejen køre i et par minutter. Husk at smage på dejen og vurdér, om der skal mere kakaopulver eller romessens i.
Del dejen i fire dele og rul hver del til en pølse på cirka 27 cm. Stil dem på køl i et par timer, og gå så i gang med marcipanovertrækket.

Marcipanovertræk

Ingredienser

350 g marcipan
100 g flormelis
1 spsk honning

Fremgangsmåde

Ælt marcipan, flormelis og honning sammen – Jeg foretrækker at gøre det i hånden, men det kan også gøres i en røremaskine. Dæk en bordflade i rigeligt flormelis og rul marcipanmassen tyndt ud – Husk at komme flormelis på kagerullen jævnligt, så den ikke klistrer til massen.
Tag træstammedejen ud af køleskabet og rul dem hver især ind i marcipan. Skær nu pølserne i cirka 5 cm store stykker – Så bliver der 5 træstammer af hver pølse, og 20 i alt. Med bagsiden af en smørkniv laves der forsigtigt indhak i marcipanen, som plankerne på en tønde – Dette kan sagtens undværes, men jeg synes selv, at det blev så fint. Stil dem på højkant på at skærebræt eller lignende og kom dem på køl igen.

Chokoladepynt

Ingredienser

100 g mælkechokolade
Chokoladeknapper
Fondantkatte
Æggehvide
m&m’s
Clickmix

Fremgangsmåde

Smelt chokoladen over et vandbad – Man kan også vælge et temperere den, men det havde jeg simpelthen ikke lige til tålmodighed til i øjeblikket – og dyp begge ender af træstammen i chokolade – Den skal kun en lille smule chokolade på hver ende, så dyb den endelig ikke for langt ned i chokoladen. Stil den chokoladedyppede træstammer på et skærebræt beklædt med bagepapir. Jeg satte en chokoladeknap på toppen af træstammen, som skulle lignde det hul, man bruger til at fylde en fastelavnstynde med slik. Lad chokoladen stivne inden næste step.

Jeg har selv lavet fondanten til fondantkattene, men det er lidt et unødvendigt skridt, der tager en del ekstra tid, da man kan købe færdiglavet og færdigfarvet fondant forholdsvist billigt – Og det her er ikke bagedysten, så Mette Blomsterberg bliver ikke utilfreds med, at du ikke har lavet alting selv! Hvis man dog insisterer på at lave fondanten selv, så brugte jeg denne opskrift. 
Når chokoladen er stivnet, klistres fondantkattene fast med æggehvide. Sæt også m&m’s og de små stykker slik fra clickmix fast med lidt chokolade. Stil træstammerne tilbage på køl, indtil de skal spises.

Skriv et svar